Start2Bike
Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter
 
Start met sportief fietsen
Leer in 4 weken de basisvaardigheden

Vervang je band in 7 handige stappen.

dinsdag 1 augustus 2017

Je fietst in een lekker tempo door de bocht en moet dan van een zandpad over naar een grintpad. Een scherp kiezeltje prikt door je band heen en ja hoor, je band is lek. Deze stappen helpen jouw door het verwisselen heen.

 

  1. Haal je wiel uit je fiets.

Haal het wiel uit de fiets door de remmen van je fiets open te zetten en de moerbout los te draaien. Leg daarna je fiets in het gras met de cassettes naar boven zodat deze niet beschadigen. Laat de band leeglopen door het luchtventiel open te zetten.

 

  1. Haal de band van de velg.

Duw de buitenband op zij met je duim. Plaats de bandenlichter onder de buitenband zodat deze over de velg heen kan. Maak één bandenlichter vast aan een spaak en ga met de andere naar het volgende stukje band wat over de velg heen moet. Herhaal dit tot één zijde van de buitenband over de velg heen is.

 

  1. Verwijder de binnenband.

Als de buitenband over de velg heen is kun je de binnenband er makkelijk tussenuit halen. Wanneer je de binnenband verwijderd hebt, kun je de buitenband van het wiel af halen.

 

  1. Controleer de buitenband.

Voor je een nieuw binnenbandje op je velg legt, is het verstandig om eerst te controleren of er geen scherpe stukjes in je buitenband zitten. Dit doe je door met je duim over de binnen en buitenkant van je band te wrijven. Je voelt dan vanzelf of er nog iets in zit. Let wel op voor je vingers.

 

  1. Leg de buitenband terug.

Plaats als eerst de buitenband weer terug op de velg. Dit doe je door met je duimen de rand van de band over de rand van de velg heen te duwen.  Als je dit lastig vindt kun je een bandenlichter gebruiken. Let wel op de richting van de band. Op sommige banden staan met pijltjes aangegeven in welke richting de band moet draaien.

 

  1. Een nieuw binnenbandje.

Pomp de nieuwe binnenband lichtjes op zodat er een beetje lucht in zit. Dit maakt het makkelijker om hem te plaatsen. Plaats het ventiel door het gaatje van de velg heen. Duw de binnenband tussen de buitenband en de velg en zorg daarna dat de buitenband ook weer op zijn plek zit.

 

  1. Pomp je band op.

Pomp de band op, en draai het ventiel dicht. Stop je oude binnenbandje in je zak zodat je deze thuis weg kunt gooien. Nu kun je weer verder fietsen.

 << Terug naar nieuwsberichten  


   

Powered by...

Over Start2Bike

Start2Bike is onderdeel van de NTFU. Deze website biedt een platform voor de startende wielersporter die informatie zoekt over racefietsen of mountainbiken.

 

Startlocatie worden?

Informeer naar de voorwaarden of schrijf je direct in!

 

Contact  |  FAQ  |  Over ons inloggen beheerders