Start2Bike
Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter
 
Tips & Tricks

Mountainbike pedalen. Welke kies je?

vrijdag 19 december 2014

Pedalen zijn belangrijke en onmisbare onderdelen van je mountainbike. Middels je pedalen breng je namelijk je kracht over op de aandrijving waardoor de fiets in beweging komt. Er zijn flink wat keuzes voor mountainbikepedalen. Welke kies je?
 
Verschillende opties
De meest eenvoudige optie zijn platte pedalen zoals je deze ook op stadsfietsen vindt. Het nadeel van deze pedalen is dat je minder kracht kan zetten en je voeten sneller vermoeid raken. Verder kun je van deze pedalen schieten op hobbelig en onvoorspelbaar terrein. Je kunt je (scheen)benen daardoor flink bezeren of de controle over je mountainbike verliezen. Gelukkig zijn er ook genoeg platte pedalen (flats) met grippunten zodat je minder snel van de pedalen afschiet. 
 
Kliksysteem
Er zijn tal van kliksystemen voor de mountainbike. Het meest voorkomende systeem is het SPD systeem van Shimano. Dit pedaal is aan beide kanten (onder- en bovenkant) in te klikken. Alle kliksystemen werken via eenzelfde principe. Het verschil tussen de verschillende merken pedalen zit hem vooral in de vorm van het plaatje en de manier waarop het plaatje wordt ingeklikt. Aan de fietsschoen wordt een plaatje vastgemaakt en dat schoenplaatje klik je vervolgens vast in het fietspedaal. Het inklikken van het plaatje is mogelijk door een veertje in het pedaal dat de nodige spanning op het plaatje zet waardoor het schoenplaatje na het inklikken ook vast blijft zitten in het pedaal. Door je schoen naar buiten te draaien kun je de schoen vervolgens weer losmaken van het pedaal. Bij bijna alle pedalen is het mogelijk om de veerspanning af te stellen naar eigen wens. Op deze manier kun je eenvoudiger losklikken. 

 
Voordelen
De grootste voordelen van een kliksysteem zijn een efficiëntere klachtsoverbrenging (waardoor je dus sneller gaat met minder kracht). Doordat je met je schoen vastzit aan het pedaal kun je zowel omlaag als omhoog kracht leveren. Hierdoor valt de trapbeweging niet stil. Doordat klikpedalen vaak uit een klein klikgedeelte bestaan, kan de druk op je voeten bij langere ritten groot worden. Je zet namelijk druk op een relatief klein oppervlak. Gelukkig zijn er ook steeds meer kliksystemen met een platformgedeelte. Hierdoor wordt de druk beter verdeeld. 
 
Wat kies ik?
Kies waar je je veilig bij voelt! Zit je liever niet vast omdat je nog niet zeker op de fiets zit? Kies dan voor platte pedalen. Heb je voldoende vertrouwen in je eigen vaardigheden en kun je een veilige noodstop maken zonder daarbij om te vallen? Probeer dan eens een kliksysteem.  << Terug naar nieuwsberichten  


Waar ben je naar op zoek?

Wij helpen je graag op weg! Filter de tips op de categorieën kleding, materiaal, medische zaken, training en voeding en vind het antwoord op jouw vraag. 

 

Mis je een tip? Stuur dan een mail naar info@start2bike.nl en wij zoeken het voor je uit!

Video's

Wielrennen

 

Mountainbiken

 

Onderhoud en materiaal

Contact  |  FAQ  |  Over ons inloggen beheerders