Start2Bike
Volg ons op Facebook Volg ons op Twitter
 
Tips & Tricks

Soepel schakelen

maandag 18 mei 2015

Om soepel bovenaan een klim te komen of met een flinke tegenwind toch vooruit te komen, is het belangrijk om goed te schakelen. Om zo min mogelijk snelheid te verliezen en je ketting te sparen, is het belangrijk onderstaande tips te gebruiken.

 

Rechte kettinglijn

Behalve een ander schakelsysteem, is het schakelen voor mountainbiken en wielrennen gelijk. Je hebt 1 tot 3 tandwielen voor en 8 tot 11 tandwielen achter. Afhankelijk van het aantal tandwielen heb je tussen de 20 en 30 versnellingen. Het is echter niet raadzaam om deze allemaal te gebruiken. Wanneer je ketting op je voorblad bijvoorbeeld op het grootste tandwiel ligt en achter op het grootste (zie afbeelding), dan ligt de ketting schuin. Je ketting slijt dan erg hard. 

 

Soepel schakelen

Wil je soepel schakelen zonder knarsende tandwielen? Gebruik dan onderstaande tips...

  • Blijf doortrappen tijdens het schakelen zodat de ketting zijn weg naar het gewenste tandwiel kan vinden.
  • Tijdens het schakelen geef je heel kort geen kracht op je pedalen. Hierdoor ligt er minder spanning op de ketting zodat deze eenvoudiger naar het andere tandwiel gaat.
  • Schakel niet wanneer je ketting onder enorme spanning staat, bijvoorbeeld op heuvels of hellingen. Omdat er extra spanning op je ketting komt, kan deze breken (zeker bij oudere kettingen).

 << Terug naar nieuwsberichten  


Waar ben je naar op zoek?

Wij helpen je graag op weg! Filter de tips op de categorieën kleding, materiaal, medische zaken, training en voeding en vind het antwoord op jouw vraag. 

 

Mis je een tip? Stuur dan een mail naar info@start2bike.nl en wij zoeken het voor je uit!

Video's

Wielrennen

 

Mountainbiken

 

Onderhoud en materiaal

Contact  |  FAQ  |  Over ons inloggen beheerders