Veelgestelde vragen voor deelnemers

Start2Bike is een initiatief van wielersportbond NTFU. Op onze site vind je een overzicht van verenigingen en fietsenzaken die zijn aangesloten bij Start2Bike.

Start2Bike is ook de naam van onze kennismakingscursus. Fiets je korter dan een jaar en wil je (beter) leren mountainbiken of racefietsen? Dan is Start2Bike iets voor jou. Onder leiding van een ervaren instructeur leer je in 4 lessen de basisvaardigheden. Deelname kost €37,50. Zoek een startlocatie bij jou in de buurt en schrijf je in.

 

Jazeker. Juist als je nog nooit hebt gefietst of gemountainbiked is Start2Bike geschikt voor jou. De trainers begeleiden je op deskundige en laagdrempelige wijze. Als je twijfelt over je gezondheid of conditie, neem dan eerst contact op met je huisarts of kies voor een keuring bij een Sportmedisch Adviescentrum.
Mountainbikers zouden na 4 trainingen een tocht van 25 km vol moeten kunnen houden. Racefietsers moeten aan het eind van Start2Bike een tocht van 50 km kunnen fietsen.

In principe regelt iedere deelnemer aan Start2Bike zijn/haar eigen mountainbike. We zien vaak dat deelnemers die nog niet over een goede mountainbike of racefiets beschikken deze lenen van vrienden/familie/bekenden. Daarnaast bieden verschillende startlocaties een mountainbike of racefiets te huur aan. Neem eens contact op met de locatie bij jou in de buurt en informeer naar de mogelijkheden.

De deelnemersbijdrage voor Start2Bike wordt bij inschrijving direct per iDeal voldaan. Inschrijven kan via de pagina ´zoek startlocaties´. Kun je de betaling niet via iDeal voldoen? Neem dan contact op via info@start2bike.nl om een alternatieve betalingsmethode af te spreken.

Dat is geen probleem. Meld je gewoon bij de tweede training. Als je een keer een training mist is dat ook geen probleem. De trainer stelt het wel op prijs als je dit van tevoren aan hem of haar meldt.

Het is in overleg ook mogelijk om een training bij een andere locatie in de buurt in te halen. Neem hiervoor contact op via info@start2bike.nl.

De NTFU doet haar best om in elke regio een aantal Start2Bike trainingen te organiseren. We zijn daarbij afhankelijk van de medewerking van fietsverenigingen en fietsenwinkels. Wanneer er geen interesse is om trainingen te organiseren, is er helaas ook geen startlocatie.

Tijdens de Start2Bike trainingen is je fiets verzekerd met de fietsverzekering (dagverzekering) van de NTFU. Je fiets is tijdens de Start2Bike-trainingen verzekerd voor schade als gevolg van een valpartij tot maximaal €750,-. Per schadegeval geldt een eigen risico van €50,-.

Schade aan je fiets?

Ben je tijdens een training gevallen en heeft jouw fiets schade opgelopen? Neem dan contact met ons op via info@start2bike.nl. Dan helpen we je bij het indienen van je schadeclaim.

 

Meer vragen

Veelgestelde vragen voor startlocaties

Om startlocaties zekerheid te bieden, krijgen zij €250,- startlocatiebudget. Dit budget kan gebruikt worden om:

  • trainers van een vergoeding te voorzien. Deze vergoeding wordt alleen uitgekeerd bij Start2Bike-trainingen met meer dan 5 ingeschreven deelnemers (minimaal 6 dus en volgens bovenstaande voorwaarden).
  • promotionele activiteiten te bekostigen.

Ook ontvangt de startlocatie € 5,- per deelnemer. Dit bedrag ontvang je als je een factuur stuurt naar administratie@ntfu.nl.

In het voorjaar kun je beide disciplines aanbieden aan cursisten. Je mag hier dus twee cursussen organiseren. In het najaar is het gebruikelijk om alleen maar MTB aan te bieden.

Vanuit de NTFU is, samen met gediplomeerde trainers, hard gewerkt aan het opzetten van de cursus. Er is een speciaal trainershandboek ontwikkeld waar trainers zich aan dienen te houden. Natuurlijk is er wel sprake van een eigen invulling en interpretatie, maar de hoofdlijnen en de verschillende onderdelen van de cursus moeten wel terugkomen. Tevens mag er ook niet afgeweken worden van het aantal lessen.

De NTFU streeft ernaar om zoveel mogelijk trainers met een niveau 2 opleiding voor de groep te hebben staan. Het diploma is echter niet verplicht. Mocht je geen opleiding hebben gevolgd, dan is deelname aan de Start2Bike trainersdag verplicht. De trainersdag wordt enkele weken voor aanvang van Start2Bike georganiseerd en duurt van 9.00 tot 17.00. Je bent deze dag voornamelijk in de praktijk (op de fiets dus!) bezig.

De NTFU hanteert in principe een minimum aantal van 6 deelnemers om de trainingen door te laten gaan. In onderstaand schema kun je zien of jouw Start2Bike-training door kan gaan en welke acties daarbij horen.

Meer vragen