Veelgestelde vragen voor deelnemers

Start2Bike is een initiatief van wielersportbond NTFU. Op onze site vind je een overzicht van verenigingen en fietsenzaken die zijn aangesloten bij Start2Bike.

Start2Bike is ook de naam van onze kennismakingscursus. Fiets je korter dan een jaar en wil je (beter) leren mountainbiken of racefietsen? Dan is Start2Bike iets voor jou. Onder leiding van een ervaren instructeur leer je in 4 lessen de basisvaardigheden. Deelname kost € 37,50. Zoek een startlocatie bij jou in de buurt en schrijf je in.
De najaarseditie vindt plaats vanaf 16 / 17 september.
Ja, Start2Bike wordt in het najaar georganiseerd voor zowel race, mountainbike als gravelbike.
Voor de volgende editie kun je je Voorinschrijven. Let op: hiermee is je inschrijving niet definitief, maar krijg je bericht zodra de officiële inschrijving opengaat zodat je als eerste jouw plekje kunt veiligstellen. Er zijn namelijk per startlocatie een beperkt aantal beschikbare plekken.
Tijdens de Start2Bike trainingen is je fiets verzekerd met de fietsverzekering (dagverzekering) van de NTFU. Je fiets is tijdens de Start2Bike-trainingen verzekerd voor schade als gevolg van een valpartij tot maximaal € 750,-. Per schadegeval geldt een eigen risico van € 50,-.

Schade aan je fiets?
Ben je tijdens een training gevallen en heeft jouw fiets schade opgelopen? Neem dan contact met ons op via info@start2bike.nl. Dan helpen we je bij het indienen van je schadeclaim.
In principe regelt iedere deelnemer aan Start2Bike zijn/haar eigen fiets. We zien vaak dat deelnemers die nog niet over een goede mountainbike, gravelbike of racefiets beschikken deze lenen van vrienden/familie/bekenden. Daarnaast bieden verschillende startlocaties een mountainbike of racefiets te huur aan. Of de locatie waar jij deel wilt nemen fietsen verhuurd staat vermeld op de site zodra je kunt aanmelden.
Jazeker. Juist als je nog nooit hebt gefietst is Start2Bike geschikt voor jou. De trainers begeleiden je op deskundige en laagdrempelige wijze. Als je twijfelt over je gezondheid of conditie, neem dan eerst contact op met je huisarts of kies voor een keuring bij een Sportmedisch Adviescentrum.
Mountainbikers zouden na 4 trainingen een tocht van 25 km vol moeten kunnen houden. Racefietsers moeten aan het eind van Start2Bike een tocht van 50 km kunnen fietsen.
Als de trainingen waar jij wilt deelnemen niet doorgaan dan krijg jij je inschrijfgeld teruggestort. Vraag de startlocatie dit even door te geven aan de NTFU.
 

Veelgestelde vragen voor startlocaties

Bij minimaal 6 deelnemers ontvang je een startlocatiebudget van € 250,- en € 5,- per deelnemer. Om de vergoeding te ontvangen moeten jullie zelf een factuur sturen naar administratie@ntfu.nl.
Zowel in het voorjaar als najaar kun je alle drie de disciplines aanbieden aan cursisten. Je mag dus drie cursussen organiseren.
Vanuit de NTFU is, samen met gediplomeerde trainers, hard gewerkt aan het opzetten van de cursus. Er is een speciaal trainershandboek ontwikkeld waar trainers zich aan dienen te houden. Natuurlijk is er wel sprake van een eigen invulling en interpretatie, maar de hoofdlijnen en de verschillende onderdelen van de cursus moeten wel terugkomen. Er mag niet worden afgeweken van het aantal lessen.
De NTFU streeft ernaar om zoveel mogelijk trainers met een niveau 2 opleiding voor de groep te hebben staan. Het diploma is echter niet verplicht. Mocht je geen opleiding hebben gevolgd, dan is deelname aan de Start2Bike trainersdag verplicht.
De trainersdag wordt enkele weken voor aanvang van Start2Bike georganiseerd en duurt van 9.00 tot 16.00/16.30. Je bent deze dag voornamelijk in de praktijk (op de fiets dus!) bezig.
Een training kan doorgaan bij een minimum aantal van 6 deelnemers, om in aanmerking te komen voor het startlocatiebudget en de deelnemersbijdrage.
Het advies van de NTFU is fietsen met max. 14 personen. Door deze groepsgrootte te hanteren, maak je het gemakkelijker om de voorzorgsmaatregelen na te leven. Bedenk hoeveel deelnemers jouw locatie aan kan.